Домашно сладко от глухарче за здрав черен дроб

Глухарчето отдавна е популярно в народната медицина. Листата и корените му се използват за повишаване на апетита, а също и като диуретик и отхрачващо средство, пише lechebno.com.

Сладкото от глухарче не е просто вкусно лакомство. Освен това е изключително полезно при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, пикочните пътища, както и при проблеми с белите дробове (астма, бронхит) и кръвообразуващите органи (анемия).

Сладкото от глухарче има антиоксидантни свойства, извежда токсините от тялото и е профилактично средство в борбата с рака. Цветчетата от глухарче за приготвяне на сладко трябва да се събират далеч от пътища, прашни и замърсени места. По-добре е, ако това е горска поляна, градина, парк. Оптималното време за събирането им е слънчевата сутрин, когато цъфтят и са наситени с нектар. Пъпките не трябва да се късат. Преди да си направите сладкото, сортирайте цветчетата и отделете жълтите съцветия от зелените стъбла и листа.

Конфитюрът се прави от цветчетата. Нужни са ви 300 броя цветчета от глухарче, 1 кг захар, 400 мл вода, половин лимон. Кипнете водата, изсипете захарта в нея и варете сиропа, докато захарта се разтвори.Поставете измитите цветчета от глухарче в сиропа, оставете да кипне и варете още 20 минути. Накрая добавете лимонов сок и варете още 3 минути.

Отстранете сиропа от котлона и оставете за един ден да престои . След това го прецедете през тензух. Варете отново сиропа 20 минути. Сладкото от глухарче е готово. Ще получите еликсир с прозрачен, красив, жълтеникав цвят и много нежен прекрасен вкус, наподобяващ мед. За дългосрочно съхранение изсипете сладкото от глухарче в предварително подготвените буркани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *