Дончев: Защо да подаваме оставки, омразата не е кауза

Отнасям се с респект и внимание към всяко искане, но няма да подаваме оставки. От партийна гледна точка е по-изгодно да го направим и да отидем веднага на избори, но държавния интерес не е такъв, каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова тв по темата „Мобилизация или отстъпление – какво следва за ГЕРБ?“

„Това, което се случва на площада, е демокрация. Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята”, поясни той.

Протестите се насочват към нас, защото управляваме, ние сме отговорни по дефиниция за всичко, защото управляваме. Имаше и нормални и интелигентни граждани, участващи по своя инициатива в протестите и това са голямата част, но има и провокатори, смята вицепремиерът. Напрежението се подклажда и от „участници в българския политически живот, но призиви отправя от чужбина и г-н Божков“, каза вицепремиерът.

Дано от тази гражданска енергия на площада да се появи водач или водачи, които да представят конкретни искания. Омразата не е кауза. Болно ми е, когато гражданската енергия е разпиляна, искам се да се катализира. Ако премиерът Бойко Борисов слезе да говори с тях, то това би изглеждало като провокация, добави той.

Вотът на недоверие е политическа нелепица, след като предишният със същите мотиви не е успя, отговори Дончев на въпрос за намерението на БСП.

Право е на граждани да не ни харесват, но се надявам гражданската енергия да бъде канализирана. Г-н президентът поради малкия си политически опит не знае, че най-лесното е да накараш едни хора да викат срещу други, всеки може да го направи.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *