Дончев: Има вариант за оставка на правителството през септември

Възможна е оставка на правителството в края на септември. Този междинен вариант за изход от политическата ситуация в момента разкри вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Такъв вариант по думите му би дал възможност за приемане на важни закони преди зимата, свързани с икономиката.

Вицепремиерът обяви, че днес коалиционните партньори ГЕРБ – Обединени патриоти ще обсъдят бъдещето на кабината. „До няколко дни със сигурност ще има решение какво правим“, каза Дончев.

„Вчера премиерът каза, че за него подаването на оставка не е проблем. Исторически това се е случвало два пъти. В крайна сметка за истинския държавник властта не е цел, а инструмент да свършиш нещо. Имаме среща с колационния съвет. Ние сме избрани демократично, няма конституционна причина да приключим по-рано. Когато обществото е разделено този, които го е грижа за него е готов да направи крачка назад, но партнцорите ни милсят различно“, коментира Дончев.

Вицепремиерът отхвърли спекулациите за страх от служебен кабинет. „Последните три пъти, когато сме се явявали на парламентарни избори, те са организирани от служебен кабинет. Как да ни е страх от такъв кабинет. Тук има два проблема – какво ще правим няколко месеца без Народно събрание и дали ще може да се организира машинното гласуване“, обясни Дончев и допълни, че вариантите са три – или кабинета остава, друг се формира в рамките на настоящия парламент, или правителството си отива. Според него вариант за отпуска на премиера е „несериозен“.

Дончев няма намерение да сяда на стола на Борисов. Според него министър-председател трябва да бъде лидера на партията.

За покачването на напрежение на вчерашната Национална конференция на ГЕРБ Дончев коментира, че всякаква форма на насилие в осъдителна. „Нима някой от нас има интерес партийно събитие да се свързва с насилие. Надявам се полицията да ги намери. Това е провокация“, така Дончев отговори за виновниците за ескалацията на напрежението. Той разкри, че партията не е наемала охрана на мероприятието, а също така, че и тяхно момиче е било бито. „Сещате ли се в новата политическа история на друга партия да се е пречило да си проведе партийното събрание. Наши младежи да са ходили на Бузлуджа“, попита Дончев. Той бе категоричен, че полицията и прокуратурата трябва да разследва случилото се.

Дончев категорично отхвърли и твърденията, че над ГЕРБ има прокурорски чадър във връзка с изтеклите записи, за които се твърди, че са с гласа на Борисов. На един от тях се казва, че и Дончев го има. „Всички, което има съмнение, че е има съствав на престъпление, трябва да се разследва. Водил съм подобен разговор с Борисов в края на 2018, беше доста дълъг спор. Дали разговора е изглеждал точно по същия начин, не мога да кажа. Струва ми се малко по-цветен“, коментира Дончев и попита: „Кой записва водещ български политик. Това е устойчив жанр. Кой друг политик е записван, снимам, правени са клипове“. Отговорът по думите му минава през древната максима „Търсете кой има интерес“. Според него обаче няма гаранция, че човекът, който е правил записите, ги пуска.

На въпрос за освободените трима ключови министри – финансов, икономически и на МВР, Дончев, каза, че „това е политическата цена, която трябваше да платим, за да отговорим на това, че имаме зависимостти“.

За забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков и свитите от него 700 млн. лв. „Нека прокуратурата да си свърши работата и накрая съда да се произнесе“, призова вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *