Дончев: Системата натрупа опит в борбата с COVID-19

Пролетта вирусът беше абсолютно непознат. Оттогава мина много време. Тъжен факт е, че не се успява да се помогне на всички. Системата натрупа опит. Никой в Европа през пролетта не знаеше какво представлява коронавирусът. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

По думите му лошият здравословен статус на голяма част от българите може би е причината за високата смъртност у нас.

„Не очаквайте от мен безочлив отговор, че сме се справили с вируса и ситуацията в страната. Никой в света не се е справил. Едва ли има някой, който да се е справил”, каза Дончев.

По отношение на мерките за подпомагане вицепремиерът заяви, че всичките системи се пренастройват да работят на други обороти, което е отнело време. „Стремежът ни е да стигнем до всички категории бизнес”, допълни той.

Според него формите на подкрепа са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента в кризата. „През пролетта бе сметка на европейските програми. Сега се наложи цялата система да се пренастрои и да работи на други обороти. Първите пари успяха през май да дойдат след два месеца, сега се надяваме да сме по-бързи”, каза още Дончев.

Относно наближаващите избори той каза, че една политическа сила трябва да участва само с намерението да управлява. „Надявам се догодина да съм здрав и полезен на хората“, заяви вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *