Досиета: 3-те области на Югозапада с по 1 крупен приватизатор с агентурно минало

Досиета: 3-те области на Югозапада с по 1 крупен приватизатор с агентурно минало

Роденият на 13.10.1961 г. в Петрич Ромео Димитров Ташев е единственият от Благоевградска област приватизатор на държавно предприятие с досие в Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, показва отвореният вчера списък на комисията. Ташев е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на ОУ на МВР – Перник ДС, по линия на 4-о управление, под името „агент Йорданов“.

Комисията разполага с документи от ръководил го щатен служител и 4 картона, съдържащи се в личното му досие. Същият е продължил агентурната си дейност и след 10.11.1989 г., но няма данни докога. Името му е разкрито като член на Съвета на директорите на фирма “Елена Георгиева” ЕАД – Перник, която бе едно от най-мощните текстилни предприятия. В момента Ташев е съдружник в 2 фирми – „Еврофешън“ ООД и „Арони“ ООД, като и в двете негови партньори са чужденци, предава в. „Струма“.

В Кюстендилска област приватизатор с досие е Иван Асенов Шопов. Роден на 29.06.1945 г. в кюстендилското с. Горна Гращица, той е вербуван за ДС – отдел ВКР София, и е сътрудничел на властите като съдържател на явочна квартира с бойкото име „Танк”. Снет е от действащия оперативен отчет след 2 г. служба – през 1974 г. Шопов е разсекретен от Комисията по досиетата като управител и съдружник във фирма “Димел Комерс” ООД – купувач по договор за приватизационна продажба на мощната дупнишка “Фарма“ ЕАД. Същият беше общински съветник от БСП в Дупница.

И Перник има приватизатор, сътрудничил на ДС. Това е роденият на 14.12.1953 г. в с. Извор Емануил Ефремов Емануилов. „Агент Бойко“ е регистриран по линия на 4-о управление на ДС в Перник на 9 юни 1987 г., но няма данни кога е снет от отчет. 2-те дела с кодово име „Бойко“ са унищожени през 1990 г. Емануилов попада в списъка като член на Съвета на директорите на фирма „Електрик-инвест“ АД – купувач по договор за приватизационна продажба на “Електрик“ ЕАД в Радомир.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *