Доц. Гломб: Тромбозите след ваксина не изненадват експертите

Доц. Гломб: Тромбозите след ваксина не изненадват експертите

Мутациите ще стават все повече, ако ние позволим на вируса да навлиза все повече в нашата популация . Това коментира пред Нова телевизия доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й разковничето за овладяване на вируса е ваксината. „Единствено масовата ваксинация е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията“, обясни още доц. Гломб.

Самата тя не е изненадана от нежеланата реакция – появата на тромбози, от ваксините. „В патогенезата на COVID-19 влиза и това увреждане- образуването на микротромби и е логично,една ваксина, която имитира болестта подготвя ни за срещата ни сболестта, логично е да има подобни нежелани реакции.“, обясни още специалистът.

По думите й децата са най-потърпевши от пандемията, тъй като са били набедени, че разпространяват вируса и заразяват бабите и дядовците си, а това не е съвсем така. Според нея малките деца не са толкова мощен фактор за разпространение на болестта.

Тя допълни, че по отношение на това дали да се ваксират и децата, трябва да изчакат клиничните изпитания и да се реши дали да се ваксинират и те.

Доц. Гломб изрази надежда през лятото разпространението на вируса ще е по-малко и ще е твърде вероятно да имаме едно спокойно лято както миналата година.

Доцентът се надява българите да прояват мърдост и да не се стигне до 4 четвърта вълна. Тя припомни, че е важно да се спазват противоепидемичните мерки.

Центърът по заразни и паразитни болести ежеседмично прави пооне по 200 проби, които се секвенират. Това означава, че може да се наблюдава какви щамове идват в странта и дали ще се появи български шам, обясни още специалистът.

„Има българска мутация, при която гнетичния състав на вируса е довел до промяна на една аминокисели. Тепърва ще разберем дали тази мутация ще има някакво значение, към момента няма данни, че тя прави с нещо по-особен вируса или разпространението му. Вероятно просто ще остне научно доказателство че вируса мутира“, коментира доц. Гломб. Тя обясни още, че вирусите мутират, хората мутират, всичко живо мутира в природата, просто при вирусите този процес се случва много бързо. По думите й за няколко часа вирусът произвежда своето потомство, а на човек му трябват години. „Еволюцията при вирусите върви в голяма скорост, коеото е шанс за нас да наблюдаваме еволюцията в реално време. Да, вируса непрекъсанто ще се отдалечава от предшественика си в Ухан“, обясни още вирусолгът.

По думите й колкото повече даваме възможност да се размножава вируса, той ще се променя.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.