Доц. Кунчев: Без масов скрининг на класа при заразен ученик

Няма да има масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от клас е дало положителен резултат за коронавирус, защото те няма да дадат кой знае какви предимства. Това заяви пред БНР държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването „Преди всички“. Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата, поясни той. Появи ли се положителен случай, децата в съответния клас ще преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев.

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно, каза още д-р Кунчев. „Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение.По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи Кунчев, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.

„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с Covid само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза още главният държавен здравен инспектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *