Доц. Кунчев: Няма да има грипни ваканции, а дистанционно учене

Доц. Кунчев: Няма да има грипни ваканции, а дистанционно учене

Няма да има грипни ваканции, а учене в дистанционна среда. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Няма клъстери в училище. Броят на случаите в там са доста по ниски спрямо тези в обществото. Няма да има затваряне на училища, когато има много заразени, ще се преминава в онлайн форма на обучение. Ако е много голяма заболяваемостта, ще се затворят за карантина училища, а после отново ще се учи“, разясни още доц. Кунчев. Той уточни и че срокът за амбулаторните карти, съдържащи информация за здравословното състояние и ваксините на децата изтича днес, но могат да се подават и през октомври, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

„Ние наблюдаваме много показатели, броят на заразените расте, около 30% е за последната седмица, до къде ще стигнем, ще видим, зависи и от нас самите“, обясни още доц.Кунчев. Разбира се, че има разминаване между лекари и политици, ние виждаме само лекарската част, политиците мислят и за икономиката и за ред други неща. Ще търсим баланса да не губим работни места, да не страда икономиката, но и да овладеем ситуацията с COVID-19“, каза още Кунчев. Той добави, че препоръката е да се носят маски, те са различни по вид и предпазват по различен начин.

„На повечето места обаче не се носят. Няма как само чрез контрол да се ограничи заразата, това е и лична отговорност към собственото здраве, и към това на другите. Премиерът на доста места носи маски, а когато не носи, веднага има реакция“, обясни доц. Кунчев. Той даде пример, че вчера са направени актове и на 2 политически партии. Според доц. Кунчев засега няма нужда да се променят мерките, но всичко зависи от ситуацията.

„Малък е опитът ни с този вирус, не може да се планира много напред във времето. Дано да има по-скоро ваксини, те ще са безплатни за хората, които искат да се ваксинират“, каза още главният държавен здравен инспектор. той изтъкна, че личният лекар и сега може да назначи тест за коронавирус, но трябва РЗИ да разреши това, затова процедурата трябва да се облекчи. Кунчев обясни, че има тестове, които са комбинирани за грип и коронавирус и това ще помогне много предвид ситуацията в момента и предстоящите грипни епидемии.

„На тестовете не трябва да вярваме на 100%, зависи от вида им. Но, те са важни за правилна и навременна диагностика“, каза той.

Според доц. Кунчев някои страни в Европа са установили, че човек не е заразен на 5-6 ден след заразата. Затова с 14 дневната карантина се гарантира предпазването на хора.

„Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш не верни работи, трябва да се носи отговорност“, каза Кунчев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *