Доц. Кунчев: Семейство с коронавирус пращало детето си на градина, нужна е дисциплина и отговорност

Семейство с коронавирус праща детето си в градина, въпреки че то е контактно. Такъв пример даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, обяснявайки, че нарушенията са свързани с личната отговорност на хората. Така че човешкият фактор и самосъзнанието са определящи и при футболните фенове. „Ние като експерти правим мерки, но на сила и здраве не можем да дадем. „Масово хората са съзнателни, но има и такива които не мислят за последствията и това е от началото на пандемията“, заяви доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Хем искаме да не пречим на нормалния живот, ако не спазват мерките ще ни принудят да ограничим още неща“, обясни доцентът.

Хората контактуват по време на почивките, след това в транспорта и там става заразяване, а това е пример за това как от огнищен характер се минава към дифузно заразяване, обясни доц. Кунчев по повод заразата в Смолян и други предприятия. Благодарение на мерките, тези огнища, като това в Смолян и това в Кюстендил, се овладяват, каза още Кунчев.

Днешната цифра 140 заразени е факт след направени над 4000 теста, високата цифра – повече от 60% от тестовете са по инициатива на работодатели. „ Аз бих препоръчал, когато имат желание да намалят разпространят да се спазват мерките, защото цифрите и състоянието на заразените днес е различно от това утре“, каза още Кунчев.

Бързи тестове правят много лаборатории, а 36 са лабораториите които правят PCR тестове. Важно е времето на правене на тест – най-подходящо е тестването при симптоми. Важно е да се направи правилно, и професионално за да има и резултат, които да е истински, поясни доц.Кунчев.

Относно страха на хората от това, че някой е преболедувал коронавируса, главния държавен здравен инспектор обясни, че оздравелите имат „14 дни карантина, това време е достатъчно, ние удължаваме карантината колкото трябва, излишно е да се страхуваш от хора, които са преболедували, всички с отрицателни тестове са здрави не заразяват“, категоричен е доц.Кунчев.

„Не бих правил прогнози, аз продължавам да мисля че при повишаване на температурата ще се намали заразата“, каза още гл.държавен здравен инспектор.

„Хипотезата е да се намесваме там където има нужда, и моля областните структори да са по-организирани,“ призова доц. Кунчев. Ако се утвърди практика за здравни паспорти, ще го направим, но за момента няма нужда, необходимо е да се спазват мерките у нас, каза още специалистът.

Тази година се предвиждат повече ваксини за възрастните хора, за да не се създават рискове за здравето им, след като се появят на есен грипните щамове в страната обясни още доц. Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *