Доц. Кунчев: Шлемовете са по-подходящи от маските в училище

Доц. Кунчев: Шлемовете са по-подходящи от маските в училище

Шлемът е по-подходящ за децата в училище, отколкото маските, тъй като не пречи на дишането. Всичко зависи от това как детето се чувства по-комфортно. За мен шлемът е по-подходящ, защото той не пречи на дишането, ако е удобен, е съвсем лек и детето по-бързо свиква с него. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Доколкото зависи от мен КПП-та няма да има, защото много пречат на нормалния живот. „Разбира се, ако стане някаква драматична ситуация, увеличи се заболеваемостта десетки пъти, ще се обсъждат всякакви мерки. Такова блокиране, каквото имаше, едва ли ще се случи пак“, отбеляза д-р Кунчев.

В момента България е на 19-то място по заболеваемостта в Европа от 31 страни. В Испания заболеваемостта е най-висока. На второ място сме по смъртност на Стария континент.

Ако има положителна проба в класа, родителите няма да бъдат карантинирани. Ако тяхното дете е положително, тогава те ще бъдат изследвани за инфекцията. Тестовете за коронавирус ще се поемат от държавата, когато става въпрос за съмнителен случай в организиран колектив- ясла, градина или училище, заяви главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Ако има съмнение, че дете в училище е с коронавирус, то временно ще се изолира, за да не прави допълнителни контакти със съучениците си. В рамките на 1 -2 часа родителите идват и го вземат, след което започва неговото наблюдение. В случаите, когато става въпрос за профилактично изследване за съмнение, тези тестове ще се поемат от държавата и ще се правя по указания на Районните здравни инспекции. Нямаме до момента случаи на човек, отказал тестове, ако имаме съмнение, че той или негово близък е болен от коронавирус, отбеляза още доктор Кунчев.

Доц. Кунчев коментира и думите на доц. Атанас Мангъров, който заяви, че в телефонен разговор главният държавен инспектор му е казал да си „затваря устата“ :“Препоръчах на д-р Мангъров да не обърква хората с изказванията си и в никакъв случай не съм му казал „да си затварят устата“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *