Доц. Кунчев: 100 заразени за три дни и затягаме отново мерките

Над 100 заразени в рамките на три дни са знак, че нещата отиват на зле и причина за ново затягане на мерките за борба с коронависруса. Това заяви Главният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб – доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Когато у нас има 100 заразени, но в рамките на един ден, не може да се каже дали става въпрос за отделно огнище или за тенденция, обясни доц. Кунчев. Затова действията на здравните власти ще зависят от това кой и къде боледува и дали има дифузно разпространение на болестта в цялата страна. При първата ситуация, ще се вземат мерки на място, а при втората – те ще важат за всички. Какво ще стане, това зависи от самите нас, каза доц. Кунчев.

Засега България е на последно място, както по брой на заразени, така и по смъртни случаи. Главният здравен инспектор очерта основните източници на заразата – болниците, хората от ски центровете в Западна Европа, тези, които се завръщат от чужбина. Почти във всеки самолет откриваме по един заразен, каза той. И допълни, че тези хора нямат изход. Те нямат осигуровки, знаят, че тук няма да им бъде отказано лечение. Това е така, но нека да декларират, че имат проблеми, апелира доц. Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *