Доц. Михаил Околийски: Коронавирусът губи мощ

Децата трябва да спазват здравословна дистанция, най-вече скупчване преди и след часа, да не се смесват като потоци, над 12 години се препоръчва децата да носят маски. Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай. Това каза в сутрешния блок на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

„Публикуват се безумия, че коронавирусът идва от Сорос, от Бил Гейтс. Медии отразяват това като шок и бомба и хората биват натровени като нагласи и послания. Няма как техните деца, които отиват на училище да са съзнателни. Личният пример е най-важен. Децата биха могли да бъдат преносители към най-уязвимите – бабите и дядовците, добави още доц. Околийски.

„Вирусът губи от своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и едно формално спазване на правилата. В София и други градове виждам хора с маски на брадичката. Достатъчно е да се спазват старите мерки, не да се правят нови. СЗО препоръчва при най-малки съмнения детето да не бъде пускано на училище. Важно е максимално рано хората да се ваксинират срещу сезонния грип. Тази година е обещано навреме да доставят необходимия брой ваксини, миналата година имаше закъснение. Ваксиналното ни покритие е едно от най-ниските в Европа. Надявам се хората да се ваксинират. Около 3-4% се ваксинират“, каза още той.

„Д-р Тедрос спомена, че имаме шанс като човешки род да се справим с пандемията до края на 2021 г., ако достигнем до създаването на ваксина. Тя трябва да бъде достояние на хората по целия свят. СЗО прави всички усилия всички страни да имат достъп до нея. Ваксината трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат“, добави още доц. Околийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *