Доц. Околийски: Не знам, защо не се затягат мерките у нас

Доц. Околийски: Не знам, защо не се затягат мерките у нас

„Не знам, защо българските власти не затягат мерките като в Европа. Мерките трябва да се спазват, а нямам наблюдения в България мерките да се спазват особено съзнателно“. Това заяви представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски пред БНТ.

„Трябва да се държим рационално и разумно, а не да спазваме превантивно поведение само за пред хората. Ние го правим и плащаме висока цена за това“, каза още той относно спазването на противоепидемичните мерки.

Според него в здравната системата много добри професионалисти. „До 20% от леглата са заети, има ресурс който да се използва, но ако продължат тези темпове ще има и риск за здравната система“, предупреди той.

По повод днешния Световен ден за психичното здраве, доц. Околийски заяви, че психичното здраве е в задния двор на медицината. „Психиатрията я смятат за недокрай базирана на доказателства наука, което не е така. Трябва да има човешкото внимание и липсата на стигма, а тук има такава. Смята се, че лудите са луди и това не може да се промени“, каза още той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *