До какво може да доведе недостигът на сол?

Много се говори за опасностите от употребата на сол. Наистина ли е така?

В големи количества този естествен минерал наистина може да навреди много: причинява оток на тъканите, води до допълнително натоварване на артериалните съдове и сърцето. Но това е, ако се използва без мярка.

Каква е оптималната дневна доза?

За оптимална норма за възрастен здрав човек се счита употребата на 15 г натриев хлорид на ден. И трябва да се изчислява по следния начин: 10 г попадат в организма като съставна част от готовите продукти. И само 5 г могат да се консумират допълнително при готвене.

Изобщо без сол не можем да живеем

Натриевият хлорид (официалното име на солта) помага за усвояването на много вещества, участва в образуването на костната и мускулната тъкан, регулира кръвното налягане, оказва антисептичен ефект върху бактериите по време на гнилостни процеси в организма, казват специалистите. Солта е източник на натрий, дефицитът на който може да доведе до невромускулни нарушения. Тя е източник и на хлор, който е необходим за производството на стомашен сок.

С какво да я заменим?

Цитрусов сок. Важно е да използвате само прясно изцедени цитруси. Лимон и лайм – за пържени зеленчуци и салати, портокал и грейпфрут – в салатни дресинги.

Подправки. Кърито е подходящо за пилешко месо или други постни меса. Магданозът и копърът засилват вкуса и аромата на рибата и морските дарове.

Не забравяйте за червения пипер, семената от кимион, риган и провансалските билки.

Лук и чесън. Между другото, лукът може и трябва да бъде карамелизиран – запържва се със захар.

Ламинария. Изсушените или пресни морски водорасли не само придават на храната солен вкус, но и доставят необходимата порция йод на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *