До 16 май в цялата страна: Хайки на Пътна полиция

Нова акция на Пътна полиция започна на територията на цялата страна. Тя ще продължи до 16 май. А контролът ще се осъществява върху товарните автомобили и автобусите. При необходимост в екипите на катаджиите

ще бъдат включвани и служители от Криминална и Икономическа

полиция. Униформените ще следят за неспазване на времето за почивка от водачите, шофиране с превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, неукрепени товари, нередовност на документите и неносенето на обезопасителни колани. Тези показатели са много важни за безопасността на движението, коментираха от Пътна полиция.

Контролът е в рамките на полицейска операция на ROADPOL, която се провежда на територията на страните – членки на Европейския съюз.

В годината се предвиждат 4 такива акции, концентрирани върху товарните автомобили и автобусите. Тази е втората от началото на 2021 г.

През първата, във времевия период от 8 до 14 февруари са били проверени близо 10 хил. ТИР-а, при които са регистрирани 3478 нарушения.

На 87 от тях им е наложена забрана за продължаване на движението. При автобусите проверените са общо 1648, а нарушенията – 281. 22 автобуса са били спрени от движение. Нaй-чecтитe нaрушeния при тoвaрните aвтoмoбили

ca прeвишaвaнe нa cкoрocттa и нeрeдoвни дoкумeнти нa вoдaчa и нa

камиона, oтчитaт oт Пътнa пoлиция.

При aвтoбуcитe нaй-мнoгo ca били нaрушeниятa, cвързaни c прeвишaвaнe нa рaзрeшeнaтa cкoрocт, нeрeдoвни дoкумeнти при вoдaчa и нeизпoлзвaнe нa oбeзoпacитeлни кoлaни, coчат данните от статистиката.

От Пътна полиция разкриха, че за денонощието от неделя до понеделник

има една жертва на пътя. Това е 47-годишен моторист, който загина в неделя в района на Орлов мост в столицата. От пресцентъра на МВР съобщиха, че мъжът е самокатастрофирал, но очевидци разказват, че кола е засякла мотора и е избягала от местопроизшествието. Това бе второто произшествие в района на Орлов мост за деня. По-рано в неделя кола беше блъсната от друга, а леко пострадали бяха двама – мъж и дете. Общо

за денонощието са регистрирани 24 ранени при катастрофи.

Със затопляне на времето се очаква увеличаване на трафика, а заедно с него и увеличаване на пътните инциденти, предупреждават пътни полицаи. Най-честите причини за тях са шофирането с превишена скорост и неспазването на дистанция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *