До 802 евро падна средната заплата в Гърция през второто тримесечие

До 802 евро падна средната заплата в Гърция през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна заплата е паднала от 885 до 802 евро на годишна база, пише „Катимерини“, като анализаторите от Института по труда (ΓΣΕΕ).

Като цяло 73% от служителите имат месечна заплата под 1000 евро, 31% от служителите имат заплата под минималната работна заплата, докато 83% от платените под минималната работна заплата са под прага на бедността. Данните сочат, че 180 000 души са принудени да живеят с 534 евро социално обезщетение на месец, защото са със замразени трудови договори за повече от 3 месеца и са много близо до прага на бедността.

Прогнозите сочат, че безработицата ще бъде около 21,2% до края на 2020 г., като разходите за срив на работа се поддържат значително високи, тъй като след две години безработица безработните са загубили 47% от доходите си. Мащабът на шока, причинен от пандемията на пазара на труда, се отразява в индекса на общото работно време на ключови работни места, който у нас е бил 62 пункта през второто тримесечие на 2020 г. при 85,1 пункта през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Преди избухването на пандемията 73% от заетите във всички сектори са работили извънредно, докато в някои сектори, като производството и транспорта, съответната цифра надхвърля 80%. Пандемичната криза промени тази картина. През второто тримесечие на 2020 г. процентът на хората, които работят извънредно, е спаднал до 55%, докато 19% са работили повече от 48 часа седмично.

Анализаторите от ΓΣΕΕ определят днешното състояние като безпрецедентна рецесия, по-лоша от дълговата криза, която води до бързо обедняване на работниците. В една „сива зона“ между подработката и безработицата, много близо до прага на бедността, има над 180 000 работници, които остават на договор за повече от три месеца с намалена заплата с поне 50%, по отношение на тяхната заплата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *