Драконовски мерки в Гърция: QR-кодът задължителен при пътуване

Апокалипсис, това е думата която определя обезлюдена Атина. Улиците са празни. Срещат се тук там бездомни кучета и полицейски патрули. Няма жива душа. Столицата прилича на мъртъв град, след обявената национална карантина. Така е в цяла Гърция.

Над 70 000 превозни средства напуснаха Атина 24 часа преди обявяване на карантината и се отправиха към провинцията, където гърците сметнаха, че ще изкарат по-добре. Над 5000 полицаи патрулират в града, за да следят спазват ли се мерките. Говори се, че карантината, която е обявена до края на този месец, ще бъде удължена вероятно до края на годината.

Според в-к „Катимерини“ учителка е била арестувана и осъдена на година затвор, защото не е носила маска в час. Гръцките власти са безкомпромисни и постоянно патрулират. Мъж също е задържан, защото отказал да носи маска в магазина. Мерките в страната продължават да се затягат. От утре се забраняват и вътрешните полети в страната, ще се превозват само пътници, които имат сериозни здравословни причини. QR- кодът става задължителен и за вътрешното пътуване. Отново ще се изисква отрицателен PCR – тест при влизане в страната.

„От днес за втори път в Гърция сме в карантина. Положението е трудно, за българите особено – оставаме без приходи, не се знае докога. Фирмите са затворени – трудно е положението и дано има благополучен изход от тази ситуация“, сподели пред Нова тв Христо Аргиров.

„Вече сме в карантина, която ще продължи три семици. Ситуацията е много трудна, защото ресторантьорството пострада най-много. Ще затворят доста заведения за съжаление. Вярраме и се надяваме, че тези мерки ще бъдат резултатни и след три седмици заведенията ще отворят и ще работим за Коледа. Вярваме, че правителството ще ни помогне с това, което обеща, за да се избегнат съкращенията и уволненията на работници и по-малко заведения да фалират“, обясни ресторантьорът Сотирис Статис.

„Във втора карантина сме. Нещата са много трудни. Няма жив човек навън. Както виждате изобщо няма работа. Надяваме се зимата да премине по-добре, защото за всички нас е трудно. Всички заведения са затворени. Спазваме строго мерките. С маски и ръкавици сме. Имаме надежда, че всичко това ще свърши по-бързо, за да продължим живота си както беше преди пандемията“, каза Милена Статис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *