Драстично спадна търсенето на дърва заради COVID-19

Кризата заради коронавируса вече се усеща и в горския сектор. Само за петнадесетина дни се е стигнало до сериозно намаление на търсенето на дървесина от дървопреработвателните предприятия. По-малко купуват и фирмите, които изнасят продукцията си. Това заяви директорът на Югозападното държавно предприятие – инженер Дамян Дамянов.

Добрата новина е, че предприятието има достатъчно дърва за огрев на склад и не е проблем да задоволи търсенето на пазара, пише кмета.бг. От няколко години се прави организация, за да осигурим дърва за огрев за населението още през лятото. По този начин има време дървеният материал да изсъхне добре и да се намали замърсяването на околната среда при изгарянето на дървата.

Извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса, затруднява, но не спира дейността на горските стопанства в страната. Само административният персонал на Югозападното държавно предприятие работи дистанционно. Има обаче дежурни, които са на работните си места. Горските пък всеки ден следят за опазването на горите. Те са снабдени с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти.

На този етап те не се нуждаят от други специални защитни средства. Основните им усилия са насочени в опазването на горския фонд и в залесяването. „Надявам се, че въпреки сложната ситуация, ще успеем да изпълним залесителния план за тази година. Сега е моментът да се залесяват горски територии, това се извършва винаги през пролетта, както и през есента. Дано само не се усложни обстановката, на този етап се справяме”, допълни Дамянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *