Дубровник забрани куфарите на колелца, за да намали уличния шум

Дубровник забрани куфарите на колелца, за да намали уличния шум

Кметът на град Дубровник Мато Франкович подписа указ, който забранява куфарите на колелца заради шума, който вдигат по улиците на града.

От това лято в морската столица на Хърватия, Дубровник, ще трябва да носите куфарите на колелца само на ръка – да ги теглите по тротоарите както досега, вече е забранено.

Освен това, от ноември общината ще постави задължителни ограничителни бариери в някои райони на града, които няма да позволяват пътуване с такива куфари. Тази мярка е част от програмата „Уважавайте града“, въведена от туристическия офис на Дубровник.

Дубровник е една от най-известните туристически дестинации не само в Хърватия, но и в цяла Европа. От началото на 2023 година в Дубровник са регистрирани 289 000 пристигания и 763 500 нощувки. Това е с 32 на сто повече от миналата година.

Междувременно властите в Дубровник предложиха още няколко ограничения за посетителите. В брошурите за туристи се появи информация, че не може да се спи на обществени места, да се качвате по паметниците и да пиете алкохол в близост до защитени обществени места, като училища.

В повечето градове на Хърватия се появиха знаци, предупреждаващи за дейности, забранени от местното законодателство. Престъпленията, свързани с наркотици, се наказват с големи глоби и лишаване от свобода.

Присъединяването към Шенгенското пространство допринесе значително за увеличаването на броя на международните пристигания в тази балканска страна. През май чуждестранните туристи са платили рекордните 171 млн. евро за настаняване в хотели, къмпинги и апартаменти.

Като цяло индустрията на хотелиерството през месец май тази година е спечелила над 290 милиона евро, което е с 30% повече от оборота, регистриран през май миналата година.

Същевременно годишната инфлация спадна с осем процента, цените на енергоносителите – с три процента, докато цените на храните се повишиха с 13,5 процента.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *