Дупнишкият съд остави Капланов в ареста с постоянна мярка

Районен съд-Дупница наложи на Васил Капланов-Каплата постоянна мярка „Задържане под стража“ по образуваното му досъдебно производство за отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин, пише Dennews. Решението произнесе съдия Иван Димитров, председател на Районен съд-Дупница.

Държавното обвинение представляваше прокурор Анета Стоева, която точно преди седмица се изправи в съдебна зала срещу Капланов и по досъдебното производство за държане на боеприпаси. Припомняме, че тогава съдия Мая Гиздова отхвърли поисканата от прокуратурата мярка „Задържане под стража“ и наложи на Капланов „Домашен арест“ с мотива, че няма риск той да се укрие или да извърши друго престъпление. В понеделник прокурор Стоева е внесла протест пред Окръжен съд-Кюстендил, като заседанието по тази мярка е насрочено за 9 септември.

Днешното съдебно решение може да бъде обжалвано пред Окръжен съд-Кюстендил в 3-дневен срок.

Съдия Иван Димитров мотивира решението си с три основни пункта- по обвинението за закана за убийство законът предвижда ефективна присъда, срещу Капланов има още едно досъдебно производство – за държането на боеприпаси, отворено е старо дело за нанесена от Капланов телесна повреда.

Съдия Димитров посочи още, че е налице обосновано предположение, че Капланов може да опита да се укрие или да извърши друго престъпление.

Потърпевшият от заканата за убийство дупничанин е потърсил веднага закрила в полицията, което говори, че е налице висок личен и обществен страх.

Припомняме, че Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство– престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

Васил Капланов-Каплата бе арестуван на 1 септември следобед за отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. Обвинението е за отправена по телефона закана с убийство към Д.Н. от Дупница по повод на направен от пострадалия коментар в социалните мрежи във връзка с изчезването на Янек Миланов.

Янек Миланов изчезна безследно в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Капланов.

По образуваното досъдебно производство от Окръжна прокуратура-Кюстендил за отвличането на Янек Миланов все още няма обвиняем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *