Дъждовете изправиха на нокти черешопроизводителите

Дъждовете изправиха на нокти черешопроизводителите

Ежедневните дъждове изправиха на нокти собствениците на черешови масиви в Кюстендил. Прогнозите на синоптиците, че валежите ще продължат и следващите седем дни, притесниха черешопроизводители, които имат сериозни опасения, че реколтата им ще бъде съсипана, тъй като заради дъжда не могат да влязат в масивите. От дъжда черешите загниват, дори червясват, пише в. „Струма“. Градушката пък вече съсипа градини в района на Таваличево. Все още на територията на Кюстендилска област няма градозащитна площадка, където да се опазва реколтата на стопаните. Крайно време е, от години се говори това да се случи. Темата се коментира само по време на черешобера и след това настъпва мълчание, коментират производителите. Градушките обаче са често явления в региона.

Заради влагата берачите вече седмица не могат да влязат в масивите. Освен това тук-там има и набези на косове, които повреждат плодовете. Друг притеснителен факт е и това, че докато спрат дъждовете, черешите ще узреят много, а традиционно търсенето е на така наречените руйни череши. Липсата на пазар е другият проблем на кампания 2020. Дъждовете забавиха и старта на пунктовете, които на територията на общината след нарочна заповед на кмета на Кюстендил Петър Паунов могат да са 59. От тях 9 са в града. Работещи пунктове обаче се появиха едва в неделя с изкупна цена от 90 ст. за килограм. Производители пък коментират, че в кюстендилското село Коняво обикаляли бусове с румънска регистрация, които изкупували плода на 1,80 лева за кг.

„Сега, в началото ние си берем черешите, защото си ги подбираме за пазар. Нямаме доверие на берачите. Лошото е, че много вали и няма как да стигнеш до масивите. Едва успяваме да „крадем” време без дъжд. Става много кално и няма как”, коментира стопанин от село Соволяно, където се предвижда да има и най-много пунктове – девет. „Над 15 00 дка са черешовите градини в Соволяно, от една-две години има и млади насаждения”, пояснява кметът на населеното място Пламен Илиев.

„И тази година ще разчитам на хора от Монтана, няма берачи тук. Обикновено ги настанявам в базата на ТКЗС. Все още обаче не са дошли, тъй като моите череши са от по-късен сорт”, коментира производител от село Таваличево. Надницата е 50 ст. за кг набран плод.

„Времето не се оказа толкова добро, колкото си мислехме. Отначало имаше много „залагане на плодове”. После настъпиха „сахарски горещини, вследствие на което реколтата се редуцира на една трета. Особено при късните сортове. Така че голямото изобилие, което го очаквахме, едва ли ще е факт. Но все пак може да очакваме една нормална реколта”, споделя и бившият директор на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

Всяка година най-сериозните изкупвачи са италианци. Те обаче поставят и съответните условия. В най-голямата база в кюстендилското село Копиловци обяснили, че череши повече от 22 мм диаметър няма да приемат.

„Липса на пазар е поради факта, че италианецът има 5000 бидона от миналата година. Аз до последно имах някаква надежда, че евентуално ще направи някакъв компромис“, коментира производител.

Всички обаче са категорични, че за поредна година охраната около черешовата кампания е на ниво. Два контролно пропускателни пункта са изградени от полицейски служители на територията на община Кюстендил. В момента те са разположени в районите на селата Коняво и Копиловци, а при необходимост от полицията имат готовност да изградят и в други населени места.

Полицаите проверяват как се транспортират берачите и продукцията. Работното време на пунктовете е от 9 до 22 часа, а работното време на берачите е от 7 до 20 часа. Работниците се наемат от самите производители или назначен от тях отговорник от град Кюстендил. Транспортират се с техен транспорт.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *