Дърво порасна върху бетонната козирка на култовия някога хотел „Ален мак“

Дърво поникна върху козирката на елегантния в далечното минало благоевградски хотел „Ален мак“. Корените му допълнително рушат нацепения бетон на архитектурния елемент, който минава под ресторанта на сградата и върху който преди много години абитуриентите излизаха, за да се изфукат с тоалетите си пред благоевградчани, пише в. „Струма“.

Грозната гледка на свежото дръвче на фона на ръждясали климатици, течове под прозорците и стърчащи железа бе запечатана от камерата на бившия пощенски шеф Димитър Ирибозов. Тя за кой ли път предизвика възмущението на благоевградчани, които от години роптаят срещу руината, в която бившият военен комендант Методи Калъмбов превърна хотела, който навремето присъстваше във всички рекламни картички на Благоевград. Хората се опасяват и за сигурността си, защото край „Ален мак“ непрекъснато има движение, а обраслите със зеленина тежки бетонни пана са реална опасност за живота и здравето им.

Припомняме, че само преди 2,5 г. община Благоевград издаде предписание Калъмбов незабавно да обезопаси висящия таван на козирката над входа, чиято ламарина опасно се бе извила над главите на минувачите и по чудо не стана беля с някой от тях.

В хотела от години не работи нито едно от заведенията, всичко е разбито и разрушено, само по 1-2 пъти годишно ресторантът отваря за сватба или банкет. Много рядко тук преспива и някой заблуден турист, подмамен от лъскава снимка на кокетна хотелска стая, която е единствената, качена на сайта му. Подмамващи са и цените на „Ален мак“ – на 15 юни тази година след карантината той отвори врати с онлайн предложение за 35 лв. нощувка на възрастни и 17,50 лв. за дете, което е в долната ценова граница на благоевградските хотели, където цените са от 50 до над 100 лв. на вечер. „Ален мак“ обаче има и по-луксозна оферта – 45 лв. нощувка с включена закуска на шведска маса, макар че според тъмните нощем прозорци видимо мераклии няма за спане нито със, нито без закуската.

Емблематичният хотел бе купен преди повече от 20 г. от М. Калъмбов за 1,8 млн. долара след скандална приватизационна сделка, по която отдавна са изтекли всякакви давностни срокове. „Ален мак“ бе перлата в короната на приватизирания от Калъмбов „Балкантурист“, но започна почти веднага да запада и губи клиенти, като периодично оставаше ту без ток, ту без вода заради неплатени сметки. Преди десетина години Калъмбов обяви, че започва грандиозен ремонт, огромният банков кредит, който тегли обаче срещу ипотека на хотела, отиде за хотела му до Рилския манастир „Рилец“.

Наскоро се чу, че Калъмбов е обявил цена от 3,5 млн. евро за продажба на другия от хотелите в групата на „Балкантурист“ – „Рилци“. Според благоевградски брокери обаче той е още по-зле от „Ален мак“, целият е изтърбушен и едва ли ще се намери човек, който да даде толкова пари за купчина бетонни стени.

От всичките имоти на Калъмбов всъщност работи само хотел „Рилец“, където обаче най-евтиното легло е 145 лв., а апартаментите са над 1000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *