Държавата помага на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на работниците

Държавата помага на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на работниците

Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители – да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов относно възможните социално-икономически мерки, които предлага българското правителство за първия етап на кризата с COVID-19.

,,С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа заради извънредното положение, въведено от правителството, като там сме готови да помогнем с финансови ресурси. Това, което искам да предложа като мярка, която ще е краткосрочна, защото тя не може да работи дълго, е следната: онези фирми, които са засегнати и имат намерение да съкращават персонал, нека да не го правят, а вместо това да кандидатстват в Агенцията по заетостта. Вместо да ги освобождават, държавата е готова да поеме за първия месец 60% от възнаграждението на служителите“, обясни финансовият министър.

Владислав Горанов увери, че на този етап държавата разполага с достатъчно резерви, но подчерта също така, че при една продължителна стагнация тези ресурси могат да се изчерпат много бързо. По думите му властта е похарчила няколко десетки милиона лева дотук за справяне с коронавируса.

,,Държавата разполага с резерв в наличност малко над 10 милиарда, но заради ежедневните разходи, които правим, може да не стигнат за дълго време“, предупреди финансовият министър.

,,Бюджетът е механизъм за преразпледеление и не може да замени реалния сектор, тъй като именно реалния сектор прави бюджета“, посочи още министър Горанов.

Министърът на финансите обяви още, че срокът за годишното счетоводно приключване ще бъде удължен до средата на годината – до 30-и юни.

,,Ще бъде предложено и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на едно място“, обясни Горанов.

,,В следващите дни и седмици ще преоценим нашите приоритети за големи инвестиционни проекти, тъй като сега имаме по-важни приоритети за решаване“, каза Владислав Горанов, визирайки в най-голяма степен модернизацията на въоръжените сили.

,,Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николов“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

,,Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по поръчване, получаване и разпределение на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Утре ще разпределим първите задачи. Ще систематизираме дейността“, коментира от своя страна началникът на новосформираното звено ком. Николов пред журналистите.

,,Допълнителните средства от 1000 лева на месец за медицинските лица ще бъдат осигурени от ОПЧР. С парите ще са подпомогнат служители в РЗИ и Бърза помощ. Част от средствата ще отидат за безопасни условия на труд и междуболничен транспорт, както и откарването на пациентите под карантина до и от домовете им. Създава се логистично-координационанен център, който отговаря за защитните облекла и средства. Негов ръководител ще е директорът на пожарната Николай Николов“, оповести социалният министър Деница Сачева.

Европейският фонд за регионално развитие ще покрие част от средствата за защита. Още 20 млн. от ОПЧР ще бъдат на разположение от общините, за да се разшири патронажната грижа. Тя покрива 43 000 човека, но вече ще бъдат обхванати и хората под карантина.

,,На над 400 000 работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно пенсиите, така че те не трябва да ходят в НОИ“, сподели още Сачева.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че натискът към хранителни магазини е спаднал. От веригите са уверили, че в складовете и в магазините има достатъчно наличности, а празни рафтове е имало заради графика за доставки.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отбеляза, че в затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на затворниците извън обектите за лишаване от свобода.

Като мярка срещу разпространението на коронавируса се ограничават и нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки.

Стана ясно, че Министерството на правосъдието има готовност да даде предложение да спрат да текат всички процесуални срокове в случай че парламентът обсъжда законопроекти за мерките при извънредното положение.

По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната. Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

Относно въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24.00 часа във вторник за полети от Италия и Испания. След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети – при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат.

,,България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен“, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

,,В БДЖ не се планира редуцирането на влакове. С превозвачите и с кметовете ще се направи преценка за транспортната схема на автобусния състав и да се редуцират линии, ако се налага“, разясни още транспортният министър.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *