Дядо Антоний: Ще станем по-добри след това бедствие

Българската православна църква изцяло подкрепя мерките, предложени от държавата, за борба с коронавируса. Ние споделяме отговорността храмовете да бъдат отворени за Великден. Но църквата няма как да каже: „Не идвайте при Господ“, каза в ефира на БНТ митрополит Антоний, на когото е поверена западно- и средноевропейската епархия.

Попитан за отговорността, поставена на плещите на свещениците и какво трябва да направят те в случай на струпване на миряни, дядо Антоний отговори, че вярващите християни са високоотговорни граждани и те имат ясно съзнание за дълг. Затова той не вярва да се стига до струпване на хора, а и всички свещеници са инструктурани да носят маски.

За да не стига до напрежение, те ще се грижат за мерките вътре в храмовете, а служителите на реда ще ги съблюдават в дворовете и по улиците. „Храмът е място за молитва. Представете си колко хора се уповават на това в тежкото време сега“, напомни митрополитът.

Църквата не е някакъв маргинализиран субект, тя е част от живота, макар хората да не го разбират понякога, каза още той. И даде пример с връщане към Стария завет и заповедта на Бог към Ной да построи кораба за всички животни преди потопа.

Всички сме на няколко метра един от друг, хората са с дезинфектант, никой не целува иконите, никой не се бута, намеси се Йордан Цонев.

„Трябва да се спазват всички правила – нито по паркове, нито при ходенето на църква“, добави Негово високопреосвещенство. Но неговото мнение е, че след кризата ще станем по-добри. „Трябва да сме единни. Целият свят е изправен пред невиждано досега бедствие и в момента се учим, основаваме се на науката, но в някои случаи тя е безсилна и тогава идва времето за вярата“, заключи дядо Антоний.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *