Д-р Брънзалов: Хората със силни алергии да се консултират с лекар преди ваксинация за COVID

Всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след поставяне на ваксината. При по-тежките случаи на алергии трябва да се консултират с лекар. Това заяви д-р Николай Брънзалов зам.-председател на УС на БЛС пред Нова телевизия.

“Ваксинирането мина безпроблемно. Не почувствах никаква болка при поставянето на медикамента. Нямаше и странични реакции. Чувствам се нормално”. По думите му сега му предстои реимунизация след 21 дни. „Всички лекарства, които минават през Европейската комисия по лекарствата, са одобрени и тествани за прилагане върху пациентите.

„Ваксинираният не заразява“, категоричен бе той. Хората, които са прекарали COVID-19 са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, отколкото при поставяне на ваксина. „Тази ваксина се поставя за пръв път на човешката популация и се надявам да се намерят отговорите, които да задоволяват всички нас. Най-приятният отговор ще е, че да, ще ликвидираме коронавируса в световен мащаб”, посочи д-р Брънзалов.

По думите му, ако минимум 70 процента от населението се ваксинира, тогава ще може да се изгради стаден имунитет и да забравим за вируса.

„Имам много малко колеги, които се съмняват в ефекта на ваксината. Имам такива които се колебаят коя ваксина да изберат, но не и дали да се ваксинират, защото ежедневно работят със заразени“, обясни още д-р Брънзалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *