Д-р Велев с договор за вр.и.д. управител на МБАЛ Разлог след изтичане на мандата

Д-р Велев с договор за вр.и.д. управител на МБАЛ Разлог след изтичане на мандата

Ще има ли нов управител в разложката болница, след като мандатът на настоящия д-р Божидар Велев изтече? Този въпрос поставят читатели на в. „Струма“. Репортерска проверка показа, че действително тригодишният управленски договор на д-р Велев е изтекъл на 17 май, но той остава на поста си като временен шеф за една година до провеждането на избор.

Тази процедура предстои да бъде обявена от Общинския съвет, но първо ще бъдат определени критериите, на които следва да отговаря бъдещият болничен управител. Докато това стане, 70-годишният д-р Велев може да се задържи и по-дълго време на управленския стол.

Любопитното е, че той е шеф на болницата от 1998 г., т.е. вече 24 години. На фона на кадровия дефицит за лекари и медицински сестри като нищо ще закръгли четвърт век като болничен управител, а и повече, тъй като може да участва в конкурса за нов 3-годишен мандат. Съгласно правилата на всеки 3 години управителите на болниците и началниците на отделения минават през конкурси, като в масовия случай повечето от тях запазват местата си, освен ако политическата конюнктура не се е променила.

Д-р Божидар Велев е кардиолог по специалност, с над 40-годишна лекарска практика. Последно той бе избран за управител на МБАЛ – Разлог на конкурса през 2019 г., на който беше единствен кандидат. Сред приоритетите в управленската му програма бяха наемане на работа на нови и млади лекари с различни специалности – хирурзи, неонатолози, анестезиолог и др., както и наемане на лекар със специалност „Инфекциозни болести“, което да позволи да бъде отворено отново инфекциозно отделение в болницата в Разлог.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.