Д-р Гергана Николова: Хората сe умориха да спазват мерките

Хората сe умориха от спазването на противоепидемичните мерки – не искат вече да си мислят, че има болест, макар че тя съществува. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова по повод причините за сериозния ръст на новозаразените с коронавирус у нас през изминалия месец.

В момента обсъждаме как ще се правят PCR тестове при постъпването в болница. Болниците не могат да се превръщат в огнища на заразата. Нещата не трябва да тежат на пациента, но не трябва да тежат и на болниците. Проблем, който трябва да се реши, е кой и как ще заплаща тестовете в доболничната помощ. Не може да тежи на пациента отново това, трябва да се направи работещ алгоритъм, посочи тя.

В момента нито един общопрактикуващ лекар не може да назначи такъв тест – трябва да се мине или през Регионалната здравна инспекция, или през пулмолог. Идва есента, острите респираторни заболявания ще се увеличават и ние трябва да имаме възможността да отделим другите грипни заболявания от COVID-19, заяви д-р Николова.

Тя предупреди хората да не опитват да се самолекуват при симптоми на коронавирус, а да се обърнат към специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *