Д-р Давидков: Дадоха ми списък на върнали се от Милано, звъня на един, а той – в Хърватия

В община Бобов дол е даден списък с имената на 7 души, които са се върнали от Милано, за да бъдат контролирани заради опасността от коронавирус, но се оказа, че това е сложна мисия.

Личният лекар д-р Веселин Давидков заяви пред в. “Струма” по повод дадения му списък от РЗИ: “От РЗИ – Кюстендил ми изпратиха имената на 7 лица от община Бобов дол, които са попълнили декларация при завръщането си от Италия. Трябва да позвъня на телефоните, които са дали, за да установя дали са мои пациенти. Повечето от посочените лица са се завърнали от Милано на 29 февруари, а списъкът с имената ми се даде едва днес /б.р. сряда – 4 март/.

Миналата седмица ми беше подадено името на мъж, който се е върнал от Италия. Потърсих го по телефона, за да го прегледам и да преценя дали да остане 14 дни под карантина, но той ми каза, че вече е на път за Република Хърватия. Как да го прегледам и как да го поставя под карантина, ако е наложително?

Колежка от Благоевград ми разказа за случай в нейния кабинет. На някакъв бизнесмен от Благоевград му наредила да остане 14 дни вкъщи под наблюдение, тъй като бил в Италия, където има заразени с коронавирус. Бизнесменът й вдигнал скандал с думите: “Ти знаеш ли колко пари губя на ден, ако остана вкъщи?!”, и си тръгнал от кабинета.

Ще се наложи чрез полиция да го издирят и да му наложат забрана да излиза от дома си, и да му се направят изследвания за коронавирус. Ние, личните лекари, не можем да се справим, ако пациентът не желае”, заяви д-р Веселин Давидков. „Самите граждани трябва да имат морал и да предпазят останалите, като се самоизолират под карантина, ако има съмнение за коронавирус”, категоричен е лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *