Д-р Дончо Дончев: Пандемията е асиметрична световна война

„За мен тази пандемия е асиметрична световна война. В първата фаза тя беше с всички признаци на такава – невидим враг, който създаваше кризи. Сега имаме ясно очертана фронтова линия и това са болниците“. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ д-р Дончо Дончев от ВМА, който е преболедувал коронавирусна инфекция и след това е дарявал плазма за лечение на други заразени с COVID-19 пациенти.

Според него през пролетта колкото и да са били уморени медицинските кадри, сега умората е несравнително по-голяма.

„Знаеше се, че ще има нов прилив, навсякъде са максимално натоварени. Когато казвам, че са изтощени, е доста благоприлично. Ако има бедствие, което предстои, това е невероятната умора и изхабеността на хората, които са на първа линия“, обясни той.

„Осъзнавам, че всички, които сме в болниците, живеем в паралелен свят. Обсебени сме от друг начин на съществуване. В същото време се учудваме, че ежедневните проблеми съществуват, а в болниците проблемът е дали ще приемем нов болен, или как в отделение с 30 легла да настаним 41 човека“, каза още д-р Дончев.

Според него всички хора в болниците са решени да направят всичко докрай. „Истината е, че това са хора, които отиват изцедени на дежурствата. Изстискват всичко от себе си“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *