Д-р Кондев остана единственият лекар в Ковид отделението в МБАЛ – Благоевград

Завеждащият вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев остана единственият лекар, грижещ се за 16-те болни с коронавирус, настанени в неговото отделение. Другият лекар д-р Владимир Рабаджийски излезе в отпуск и до 11 септември Кондев остава сам воин в претрансформираното Ковид отделение, където постъпват болни от цялата област.

Кризата с липсата на медицински персонал в МБАЛ – Благоевград вече стигна своя пик, а разпространението на заразата всеки ден напомня, че ще стане още по-тежко. В продължение на 2 месеца Благоевград неизменно заемаше второ място по брой на новозаразени след София-град, а вчера той оглави черната статистика, пише „Струма“.

На 5 септември, събота, от 179 новодиагностицирани с Covid-19 лица най-много има в София – 45, следвани от Благоевградска област с 29 болни. От загубилите битката с болестта 7 души едната е благоевградчанка на 66 г. със сърдечно заболяване, която починала 4 дни след съпруга си в реанимацията на МБАЛ – Благоевград.

На празничния 6 септември, когато Единният информационен портал отчете 96 новодиагностицирани с коронавирусна инфекция през последното денонощие, Благоевград отново е втори с 14 болни, но този път след Бургас, който води с 22-ма новозаболели.

Вчера беше съобщено, че диагностицираните в цялата страна са едва 39 души, тъй като в неделя са направени рекордно малко PCR теста – едва 1407. Притесняващото е, че приблизително всеки трети от тях е на територията на Благоевградска област, която е начело на регионалната класация с 11 новозаразени, а втора е столицата с 10 нови случая.

По сумарни данни към полунощ общият брой на заразените с коронавирус в България е достигнал 17 089 души, от които излекуваните са 12 157 лица. До момента жертвите на заразата у нас са 676 души.

Според д-р Кондев единственото успокояващо нещо в цялата ситуация е, че МБАЛ – Благоевград е добре заредена с шлемове, костюми, маски, ръкавици, дезинфектанти и лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *