Д-р Мончева: Отново новозаразените са повече от излекуваните

„За периода от 15 до 21 юни с covid-19 са диагностицирани нови 21 случая, потвърдени в Националната референтна лаборатория, излекуваните са 6. С това положителните случаи в област Благоевград от началото на месец март до момента са 173 лица. От тях под домашна карантина са 157 лица, хоспитализираните са 7 в инфекциозни отделения в областта, на интензивно лечение са 2 лица, излекуваните до момента са 131.“ – това е обобщението, което направи пред  Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград.

Както в страната, така и в Благоевградска област се забелязва увеличаване на инфектираните с covid-19. Отново новоинфектираните са повече от излекуваните. „Затова трябва да се спазват 3-те основни правила: дисциплина, дистанция и дезинфекция и да се носят маски в закрити помещения, съгласно заповедта от днес на здравния министър.“- напомни д-р Мончева. Тя заяви още, че ще се упражнява строг контрол от РЗИ за изпълнението на противоепидемичните мерки, най-вече в здравните заведения и аптеките.

Макар че има завишаване на новоинфектираните, всички 21 случая д-р Мончева определи като леки и безсимптомни, с изключение 2-3 случая, които в момента се лекуват в болница.

През настоящата седмица ще се правят масови тестове на настанените в специализирани институции в селата Петрово и Вълково. Ще продължи издирването на контактни лица на положителни с covid-19 и взимане на проби от тях.

За изминалата седмица общо са изследвани 218 PCR проби, от тях 88 броя са на контактни лица и 27 са контролни проби за изследване на потвърдени случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *