Д-р Николова: Трябва да се намери баланса за разпределянето на ваксините

Д-р Николова: Трябва да се намери баланса за разпределянето на ваксините

Трябва да се намери баланса и да се разпределят ваксини и за личните лекари. Това заяви за Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Тя обясни, че и в София, както и в Пловдив, ваксините са свършили преди обяд. След това са били пренасочени от други места. По думите й не за всички лични лекари има ваксини, което притснява част от съсловието. „Не се отпускат целите количества от това, което сме заявили. Нормално и логично е да се дават част от ваксините, защото не могат всички да се сложат за един ден”, обясни д-р Николова. Тя посочи ,че е заявила 200 доза, а е взела 5 флакона с по 10 дози във всеки , тоест за 50 човека.

Д-р Николова се обърна към хората, които доставят ваксините, като апелира: „Лекарите вършат всичко, което е необходимо. Пациентите имат желание. Моля, да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация”, категоричен е общопрактикуващият лекар.

д-р Николова изрази задоволство от това, че през уикенда са ваксинирани 30 000 души. По думите й масовата имунизиация, ще сложи край на масовата изолация. “ Успяхме да покажем, че в България има възможност да се направи масова имунизация. За три дни се поставиха около 30 000 ваксини. Да, ние не сме щастливи, че за личните лекари няма ваксини, но от друга страна, те са поставени на пациентите”.“, каза още д-р Николова.

По думите й е нормално да има и дублиране – човек, който е в списъка на личния си лекар, да се е ваксинирал в центровете, тя каза, че да и е нормално.

Тя коментира още, че не знае как ще се организира ваксинирането във вкъщи, защото, ако се прояви някаква алергична реакция, то в кабинета могат да реагират. „Караме хората след ваксина да изчакат 20 минути, а ако взимат и противосъсирващи – 30 мин,. не е ясно как ще се организира това в домашни условия“, каза още общопрактикуващия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *