Д-р Симидчиев: Не пийте антибиотици без лекарски съвет!

Д-р Симидчиев: Не пийте антибиотици без лекарски съвет!

„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Специалистът посочи, че откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразно и в широк спектър са оплакванията на хората. „Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което е доказано и работи“, заключи д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога масовото изписване на антибиотици по схема без обосновка е ненужно и трябва да е прецизно: „Правенето на схеми, които включват антибиотици, без да знаем дали има бактериална инфекция, е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози. Ще доведе и до ниво на резистентност. А и пациентите не винаги биха се подобрили, защото антибиотиците не са антивирусни средства“.

Д-р Симидчиев допълни още: „Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката… Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани… Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *