Д-р Славчо Томов: Ваксината е пътят, който трябва да следваме

Д-р Славчо Томов: Ваксината е пътят, който трябва да следваме

Трима водещи хирурзи от Плевен изразиха ясно желание да се ваксинират – проф. Добромир Димитров, д-р Славчо Томов и чл. кор. проф. д-р Григор Горчев.

Тримата са сред световноизвестните имена, свързани с роботизираната хирургия. Проф. д-р Добромир Димитров преди броени дни извърши уникална операция, за първи път по рода си у нас. Проф. д-р Славчо Томов пък е ректор на Медицинския университет , а чл. кор. проф. д-р Григор Горчев в далечната 2004 година нареди България сред водещите страни, които използват съвременните методи при оперативното гинекологично лечение.

Работата не спира и по време на пандемия с коронавирус. Мнението на учените е, че ваксината е пътят, който трябва да следваме.

„Ваксините не са създадени така бързо, както смятат някои хора“, каза пред БНР проф. д-р Славчо Томов. „Фирмите работят по такива видове ваксини повече от десет години…Аз ще се ваксинирам, както ще го препоръчам и на моите близки“, каза той пред БНР.

Проф. д-р Григор Горчев посочи, че ще се ваксинира, като избягва да коментира темата, защото това според него трябва да правят специалист.

„Аз преболедувах COVID-19 и видях какво е. Догодина ще се ваксинирам. Проблемът е, че се изказват хора, клиницисти, които не са наясно – трябва да се чуят компетентните специалисти в тази област – пфизиатри, имунолози, алерголози и инфекционисти, посочи той.

В този труден момент е необходимо по-голямо доверие към специалистите и хората с опит, заяви проф-д-р Добромир Димитров, заместник-ректор на Медицинския университет.

„Аз ще се ваксинирам, в момента, в който ми намалеят анителата“, каза той.

Специалистите посочиха, че най-важно за спиране на пандемията е по-голямо покритие от ваксинирани хора. Те допълниха, че за първи път толкова много хора участват в проучването за различните фази на ваксините – над 43 хиляди.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *