Д-р Стойчо Кацаров: Караме я на сляпо от самото начало

Няма никаква методика, караме я на сляпо от самото начало. Нашето правителство нямаше ясен план на 13 март, когато въведе извънредното положение, няма ясен план и до ден днешен. Ясно е, че броят на позитивните резултати, които ни рапортуват всяка сутрин, е функция на направените резултати от изследванията, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в „Алтернатива” по TV 1.

Колкото повече изследвания се правят, толкова по-висок е броят на заразените, съобщават ни положителни лабораторни резултати. Премиерът каза, че ако са над 100 заразените, затваря всичко. Само по себе си в това няма никаква методика, тук следваме общественото мнение и обществени нагласи. Няма връзка да приложим мерки, когато имаше 20, 30 положителни резултата и да се отменят една част от мерките, когато имаше 50, 60, 70 положителни резултата. Ако следвахме логиката, трябваше да е обратното, първо не трябваше да ги прилагаме мерките в началото, а да ги приложим сега, допълни д-р Кацаров.

Другото, колко заповеди на министър Атаниев се преиздаваха, коригираха, отменяха, включително кой бизнес и коя сфера да се разреши да се извършва. Няма никаква методика.

Последният аргумент, който ще ви кажа, е много важен. За Закона за извънредната епидемиологична ситуация, решение се взема от МС въз основа на предложение от здравния министър, което той внася на базата на предложение и цялостна оценка на епидемиологичната ситуация, изготвена от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Имаме решение на МС, имаме предложение на здравния министър, но никой не е виждал тази оценка, защо се налага да имаме извънредна епидемиологична ситуация.

Нямаме основополагащият документ, който е изготвил Ангел Кунчев, да видим какво пише. Това е първият случай, в който е направена епидемиологична оценка, а документът не е публикуван, завърши д-р Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *