Д-р Стойчо Кацаров: Не се презапасявайте с антибиотици!

Коронавирус с име SARS-CoV-19 има и това не е конспирация. Той не е нито единствения, нито първия такъв вирус, с който се срещаме. Разпространява се подобно на грипа, леталитетът е малко по-голям и най-застрашени са възрастните хора. Това казва д-р Стойчо Кацаров в обръщение към хората.

Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, и тази не може да бъде спряна. Разпространението й може единствено да бъде забавено. Смята се, че разпространението ще спре, когато между 40 и 60% от населението развие имунитет.

Следователно, ако вече не сте преболедували съществува около 50% шанс да се срещнете с вируса преди епидемията да затихне. Няма точна оценка колко души в България вече са се срещали с вируса до този момент, но може да се направи обосновано предположение, че броят им към средата на ноември е между 600 и 800 хиляди.

Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без симптоми. Около 20% от всички разболели се ще имат различни симптоми, подобни на грип, а между 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи.

Не може да се каже предварително как ще протече заболяването при вас. Рисковете от усложнения нарастват с възрастта и с наличието на други хронични заболявания и състояния, особено, ако не са лекувани.

Какво би било най-полезното поведение в такава ситуация?

Няма нужда да правите нищо специално

Хранете се, както го правите обичайно. Няма да навреди, ако добавите в менюто малко повече плодове и зеленчуци, но най-важно си остава приемането на разнообразна храна. Разгара на епидемията не е най-подходящото време за различните диети.

Двигателната активност е полезна винаги, а в сегашната ситуация още повече. Редовните разходки в парка, на планината или дори по улицата могат само да подобрят общото ви състояние.

Ограничете по възможност контактите с много хора. Ако можете да пропуснете сватби, погребения и други битови събирания, направете го. Научете се да пазарувате по-рядко в по-големи количества. Избягвайте градския транспорт при възможност, като пътувате с кола или ходите пеша. Ако не е възможно вижте дали можете поне да избегнете използването на градския транспорт в час пик, когато има най-много хора.

Носете маска, когато сте на закрито или сред много хора в непосредствена близост, мийте си ръцете с вода и сапун, когато се прибирате в къщи.

Не е нужно предварително да вземате никакви лекарства или хранителни добавки. Ако се храните рационално, организмът ви вече си е осигурил необходимите количества витамини и микроелементи. В този случай няма да ви навреди, но и с нищо няма да ви помогне приемането на допълнителни количества от тях.

Не се запасявайте с антибиотици

Антибиотиците не понижават температурата. Те не влияят на коронавируса, както и на останалите вируси. Могат да са ви полезни при бактериална инфекция, но няма антибиотик, който да убива всички бактерии, нито бактерия, която да е чувствителна на всички антибиотици. Приемането на антибиотик е ефективно само след определяне на причинителя на заболяването, което може да стане клинично, а най-добре след антибиограма. Тъй като не можете да бъдете сигурен нито дали ще развиете бактериална инфекция, нито какъв ще е причинителят, то вероятността да се запасите с подходящия за случая антибиотик е минимална, поради което и предварителното закупуване е безсмислено. С безразборното приемане на антибиотици можете само да създадете резистенти щамове на бактериите, които после да убият вас или хората, на които ще ги предадете.

Още по-глупаво е да се запасявате с хепарини, фраксипарини и други антикоагуланти и антиагреганти

Те се прилага само в някои случаи на тежко протичане на Ковид, под лекарско наблюдение и мониториране на показателите на кръвосъсирването. Можете да си причините големи проблеми, в това число и смърт, ако ги вземате на своя глава.

Ако имате симптоми на Ковид – температура, хрема, отпадналост, болки в мускулите, загуба на вкус и обоняние, кашлица и други подобни, не тичайте да си правите PCR тест и не търсете свободни легла в болниците. Независимо дали оплакванията са причинени от коронавирус или от друг вирус, лечението в неусложнените случаи е едно и също. То обикновено се свежда до покой, приемане на повече течности, витамини, обезболяващи и температуропонижаващи лекарства, ако имате много висока температура, лекарства за кашлица и др. Свържете се с личния си лекар за съвет и за издаване евентуално на болничен лист, за да останете у дома през следващите дни. В 80-90% от случаите това ще е напълно достатъчно. Дори и да сте имали коронавирусна инфекция, 3-4 дни след отшумяване на симптомите е малко вероятно да заразите друг.

Наличието на кашлица и дори пневмония не е показание за влизане в болница

Можете успешно да лекувате пневмонията и в къщи, където условията най-вероятно ще са по-добри отколкото в болницата, където освен това има риск да се заразите с друга инфекция от останалите болни. Ако коронавирусната инфекция се насложи и с бактериална, вашият личен лекар ще ви изпише подходящия антибиотик.

За лечение в болница може да мислите при появата на задух, защото може да се нуждаете от допълнително подаване на кислород. Посъветвайте се с личния си лекар, който може да прецени най-добре в кой момент може да имате нужда от това, защото ще вземе предвид и всички останали заболявания, от които страдате.

Накрая, може би най-добрия съвет в сегашната ситуация е да не се паникьосвате. Не се страхувайте, че може да се заразите, защото така или иначе с 50% вероятност това може да се случи, а 99.7% от всички заразени с коронавирус преживяват инфекцията. Не се паникьосвайте, ако получите симптоми на заболяване, защото то, с много голяма вероятност, ще протече леко, по начин, подобен на прекараните в миналото грипни и други вирусни инфекции.

Не се страхувайте дори и да се наложи да влезете в болница, защото шансът ви да оздравеете продължава да е много висок – 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват.

Паниката, свързана с разпространението на коронавируса, може да бъде по-опасна от самия вирус. Паниката може да има не само психологически и финансови последици за вас, но и да влоши здравословното ви състояние, особено ако занемарите наблюдението и лечението на различните хронични заболявания и състояния, които имате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *