Д-р Янакиев иска да се пенсионира след 22 г. начело на психодиспансера

Д-р Янакиев иска да се пенсионира след 22 г. начело на психодиспансера

Управителят на благоевградското общинско дружество „Център за психично здраве“ д-р Николай Янакиев иска общинските съветници да го освободят от длъжност, преди да е изтекъл договорът му, за да се пенсионира. Той е начело на здравното заведение от януари 1998 г. и вече 22 г. го ръководи успешно.

„През целия ми 39-г. трудов стаж като психиатър повече време съм бил управител, отколкото ординатор, и всички тежки случаи стигат до мен“, казва д-р Янакиев. Той разказа, че първата му задача, като оглавил психодиспансера, била да си направи много добър екип – малък, за решаване на всички спешни управленски задачи с главен счетоводител и главна сестра, и разширен, с който да работи медицинските дейности, съобщава в. „Струма“.

„Някога имах покана да работя в Западна Европа, но реших да остана тук, да съм с близките си и да лекувам сънародниците си. Не искам да лекувам хора от други нации. Искам да си живея в Благоевград и изобщо не съжалявам за решението си“, откровен бе д-р Янакиев и посочи, че за времето на управление е успял да изведе от дъното на едно от първите места в страната Центъра за психично здраве като начин на работа с пациентите.

„Здравната политика на всички правителства досега е била еднаква, купуват се скъпи техники, рекламират се трансплантации за единични случаи, но никой нищо не прави за пациентите, които са най-много. Допреди няколко години психиатрията беше в задния двор на медицината, сега вече е някъде извън него“, посочва с болка лекарят и обяснява: „През последните 40-50 г. дали има психиатър, който да е награден като лекар на годината? Или да е поздравен по радиото или телевизията? Няма такова нещо!“. Той е откровен, че у нас е трудно човек да бъде управленец при една непрекъснато променяща се нормативна база, понякога със задна дата.

„Подал съм молба да ме освободят, срокът за което е 3 месеца. Човек все пак има някаква граница на енергията, на възможностите си и не може да стои вечно начело. Един човек, който започне да се мисли за единствен и незаменим, трябва да бъде изгонен. А аз искам да ме пуснат с чест и достойнство за добре свършена работа“, откровен е д-р Янакиев и без ненужна скромност отбелязва: „Аз съм много доволен от това, което съм свършил за 39 години стаж. Не съм се конфронтирал нито с болни, нито с близките им, нито с колеги и винаги съм се държал етично, внимателно, уважавайки техните чест и достойнство. Е, някога може и да е имало спречквания, но никога не съм прекалявал“, искрен е болничният управител.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *