Европа се затвори за Великобритания още преди Brexit

Европа се затвори за Великобритания още преди Brexit

Европейските съседи на Великобритания започнаха да затварят спешно вратите си за пътуващите от Обединеното кралство от снощи, разтревожени от бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса, който е причината да се увеличат случаите на заразени там, предават БГНЕС и Ройтерс.

Франция заяви, че ще забрани влизането в страната на всички хора, идващи от Обединеното кралство, за 48 часа от неделя вечер, включително товарни превозвачи, независимо дали се придвижват по шосе, въздух, море или с железопътен транспорт.

Германия, Италия и Нидерландия разпоредиха спиране на полетите от Великобритания, докато Ирландия заяви, че ще наложи ограничения за полети и фериботи от съседката си.

Белгия заяви, че ще затвори границите си за полети и влакове – включително популярната услуга Eurostar – за идващи от Обединеното кралство.

„Щамът на COVID-19, открит наскоро в Лондон, е обезпокоителен и ще трябва да бъде изследван от нашите учени“, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота, че новият щам е довел до спираловидно нарастване на броя на инфекциите. Неговото правителство затегна ограниченията си за COVID-19 за Лондон и близките райони, а също промени плановете за облекчаване на ограниченията по време на Коледа.

Тези внезапни ограничения за пътуване ще създадат допълнителни проблеми за Обединеното кралство, след напускането на ЕС от Великобритания на 31 декември. Лондон и Брюксел досега не успяха да постигнат търговска сделка след Брекзит, което увеличава перспективата за хаос в стокообмена.

Германското правителство заяви, че всички полети от Обединеното кралство ще бъдат спрени от полунощ.

„Тази (вирусната мутация) все още не е идентифициран в Германия“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан пред обществената телевизия ARD. “Но, разбира се, ние приемаме много сериозно информацията от Великобритания”, заяви той.

Белгийският премиер каз, че забраната за входящи пътувания от Великобритания обхваща услугите на Eurostar през тунела под Ламанша и ще влезе в сила поне за 24 часа от полунощ в неделя, съобщи телевизионният оператор VRT.

Нидерландия спря полетите за превоз на пътници от Обединеното кралство от неделя и ограниченията ще останат в сила до 1 януари, заяви холандското правителство.

Австрия също планира да забрани полетите от Великобритания, съобщи агенция APA, позовавайки се на здравното министерство. Швеция заяви, че подготвя решение за забрана за влизане на пътуващи от Обединеното кралство.

Румъния, Литва, Латвия, Естония, България и Чехия също обявиха планове за забрана на полети от и до Великобритания.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *