Европол разби банда, търгуваща с антики за милиони от България

Международна полицейска акция под ръководството на Европол доведе до арест на 8 членове на престъпна група, плячкосвала археологически обекти и продавала откраднатите артефакти на черния пазар.

Петима заподозрени са арестувани в България и трима във Великобритания при операцията, в която са иззети рекордните 4600 археологически артефакта на стойност, надвишаваща няколко милиона евро, се казва в лаконичното съобщение на Европол.

В секретната операция, която е носела името „Медикус“, ръководена от Европол, са участвали българското вътрешно министерство, британската полиция и германската полиция в Бавария. Някои от членовете на престъпната група са били арестувани при влизане в България, след като във Великобритания са заловени голям брой археологически артефакти, скрити в превозно средство.

Сред иззетите предмети са десетки керамични съдове, делви, лампи, стрели, копия и монети от римския период, бронзовата епоха, ранната желязната епоха, средновековието и османския период. Предметите са били изнасяни от България за Великобритания най-често през Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *