Единственият военен ветеран в Симитли Стоил Митрев: Важна е човещината!

Единственият военен ветеран в Симитли Стоил Митрев: Важна е човещината!

Какъв е ужасът на Втората световна война и как човек е готов да даде живота си за свободата на своята страна? Това в община Симитли може да каже най-добре единственият жив военен ветеран – Стоил Янчев Митрев от село Сушица. Човек, чийто живот е пълен с истории, достойни за книга или филм. Живот, изпълнен с много изпитания, обагрен с хубави, но и с лоши моменти, които 97-годишният дядо още си спомня и разказва с вълнение.

За Деня на победата над нацистка Германия кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, и кметът на село Сушица – Георги Митрев, посетиха военния ветеран, за да му връчат грамота и почетния знак на Общината, информира Илинден прес.

„Какво ли не се е прекарало… Да дадеш жертва десетки, стотици хиляди души.. Такова нещо да не се повтаря!“, сподели дядо Стоил докато разказваше колко страшно нещо е войната.

Героят от Драва и носител на ордена „За храброст“ с трепет разказа от първо лице на гостите си своите спомени от събитията преди повече от 75 години. Със своите разкази, той разходи гостите си по цялата карта на България, на Балканите, на Европа, като разказа как са стигнали до езерото Балатон в Унгария.

„Политиката не ме интересува, важна е човещината!“, категоричен бе дядо Стоил. „Бъдете живи и здрави! Това е много нещо! Да те посетят, за да те видят, за да те уважат! Да дойдете пак!“, с тези думи изпрати гостите си, като им благодари за уважението, което проявяват към него.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *