Една пета от фирмите пускали работниците си в отпуск заради кризата

Най-честата антикризисна мярка в кризата е пускане на работниците в платен отпуск. Това са направили близо една пета от запитаните предприятия. Два пъти по-малко са прибегналите и до неплатената почивка. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт сред предприятия в 10 сфери на производството и услугите.

Почти равен е делът на компаниите, които са имали съкращения или са наели нови хора. За изследвания период

най-засегнати са били фирмите в културата, спорта и развлеченията

(44,6%). Съществен спад се отчита и при търговията, транспорта и ресторантьорството (36,6%). Едва под 6% от бизнеса са се възползвали от правителствените мерки за работещите през юли. Мярката „60/40“ не е припозната от около 90% от запитаните.

Интересът не е много по-различен през предишните месеци. От май насам все по-малко компании признават, че използват държавните мерки за служителите си. За юли спрямо юни приходите от продажби на стоки и услуги са намалели за повече от една трета от анкетираните фирми.

По отношение на хотелиерите и туроператорите у нас НСИ отчита, че малко над половината са съгласни да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации заради пропаднали почивки. 64% от запитаните имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 50% – на нощувката.

През юли малко

над 30% от фирмите в туризма са отчели увеличение

на приходите си спрямо миналия месец. Близо 11% от бранша предвиждат временно да преустановят дейността си, а почти половината планират да продължат да работят, но с намален капацитет.

Близо 1500 заети в туристическия сектор са кандидатствали за компенсации по мярката „80 на 20“, показват данни на регионалната агенция по заетостта в Бургас. „Това са хотели и места за настаняване, ресторанти и заведения, туристическа агентска дейност, туроператорска дейност и дейности, свързани с пътувания и резервации“, поясни пред БНР директорът на дирекцията Гергана Костадинова.

Продължава да е голям и интересът към класическата мярка „60 на 40“. „За първия период на мярката от март до юни в бюрата от Бургаска област са одобрени 640 заявления за 12617 души, а от старта по новия дизайн от 15 юли са приети над 190 заявления за предоставяне на средства на над 7500 служители общо“, каза още Костадинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *