Една пета по-малко заеми за лечение и обучение в „корона“ годината

Изтеглените заеми за обучение и лечение намаляват с една пета за година. Към края на септември 2020 г. има взети други кредити за 442.3 млн. лв. За сравнение, през същия месец на 2019 г. показателят се равнява на 552.4 млн. лв. или това е спад от 110.1 млн. лв. (близо 20%) на годишна база, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Само за периода март-септември 2020 г. пък спадът е в размер от приблизително 60 млн. лв. В графата за „други кредити“ попадат изтеглените заеми от домакинства за обучение, лечение, включително такива с търговска или производствена цел. Тук влизат и заетите средства на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД), като сдружения, фондации, читалища, културни, спортни клубове и други. Възможно е в тази група да са причислени бързите, стоковите и студентските заеми, но реално те може да са към показателя за потребителски кредити, коментират кредитни консултанти за „Монитор“. Същото се отнася за лизинга и кредитните карти. Всъщност

спадът в този тип кредити не е скорошен

Той продължава още от началото на 2020 г., когато има близо 40 на сто намаление в показателя. През следващите месеци, включително през карантината, това намаление продължава, но с по-бавни темпове. През лятото пък то варира между 25-30%.

В същото време българинът не се свени да тегли други заеми. Най-традиционната и позната форма на заемни средства – ипотеки и кредити за потребление – продължава да расте. Потребителските кредити на домакинствата достигат 11.8 млрд. лв. и нарастват с 6.2% на годишна база.

Ипотеките продължават своя двуцифрен ръст

от над 12%, като достигат 11.6 млрд. лв. Общо домакинствата са изтеглили 25.1 млрд. лв., което е със 7.5% повече спрямо края на септември предходната година.

„Има отърсване от първоначалния шок и паузата от 2-3 месеца, но пазарът все още е на възстановителни нива“, коментира финансовият анализатор Иван Стойков. По думите му няма затихване на пазара на кредити и ако няма повторно затваряне на бизнесите, то е възможно да има ръст на кредитирането на домакинства към края на 2020 г.

В средносрочната си прогноза, публикувана заедно с държавния бюджет за 2021 г., експертите от финансовото министерство предвиждат, че кредитирането на граждани тази година ще нарасне с 5%. „Ако няма затваряне и карантина на бизнеса, може да се случи такъв ръст – но за да го има, хората и бизнесът трябва да работят, да има доходи“, каза Стойков, като допълни, че поради несигурността всяка прогноза може да се превърне в добро пожелание в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *