Екоинспекциите „препънаха” съпругата на ексдепутат да замърсява Гайтаниново

Екоинспекциите „препънаха” съпругата на ексдепутат да замърсява Гайтаниново

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и РИОСВ – Благоевград „препънаха” съпругата на гоцеделчевския ексдепутат от ГЕРБ Георги Андонов в опита й да прави кланица до кравефермата си в хаджидимовското с. Гайтаниново.

Екоинституциите изискаха от Веселина Андонова информация как точно смята да изхвърля кървищата и вътрешностите – подробност, която е задължителна за всеки аналогичен проект на редови животновъд. В резултат Андонова предпочете да спре инвестиционния си проект заедно с надеждата да печели по 120 000 лв. месечно от добива на 3120 кг трупно месо на седмица.

Фирмата на Андонова „Виа Кънстракшън“ ЕООД депозира инвестиционното си намерение на 13 февруари тази година и по искане на екоинституциите 2 пъти праща допълнителни сведения за организацията на бъдещата кланица в китното селце, но в крайна сметка се оказа, че няма разрешение на проблема с изхвърляне на животинските отпадъци, не е ясно как пунктът ще се снабдява с питейна вода, няма и договор за извеждане на отпадните води от изгребните ями.

Писмото с последните въпроси Веселина Андонова получила на 6 юли с указание да отговори до 5 август, в противен случай започналата процедура ще бъде прекратена, РИОСВ й отпуснало щедро още 20 дни, но в крайна сметка Андонова прекратила информацията и проектът за кланица бе стопиран.

„Виа Кънстракшън“ ЕООД на ексдепутатското семейство е и единствената фирма от Благоевградска област, получила през последните няколко години 1,21 млн. лв. субсидии от ДФ „Земеделие“. Сред многото бизнеси на Георги и Веселина Андонови, включващи собствена фотоволтаична централа за продажба на ток на ЧЕЗ, учебен център, хранителни магазини в Гоце Делчев, строителство и др., животновъдството все пак си остава голямата им слабост. Георги Андонов е председател на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България, но към момента той все още не е вкарал бизнеса в последната фаза – добив на месо, пише в. „Струма“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *