Екоминистърът: Няма да допусна водна криза като в Перник

Няма да допусна водна криза като тази в Перник. Това коментира пред Нова телевизия екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро, а повод е състоянието на язовирите в страната и заявките за протести на места заради липсата на вода.

Димитров поясни, че като министър негово задължение е да осигури водата за питейно-битови нужди.

„Независимо кой колко е доволен, стигне ли се критичният минимум – спираме водата за всякакви други цели, освен за питейни. Язовир Камчия, ако я пестим, ще имаме вода за две години. От началото на годината съм обяснявал, че трябва да си намерят алтернативни източници“, каза той.

По думите му при язовир Ястребино съвсем скоро ще се стигне до нивото, от което ще се пази водата само и единствено за гражданите. Според него от Ястребино се точи вода 8 пъти повече от позволеното.

„Всеки месец пращам писма на земеделците да търсят алтернативни източници, но те не го правят. Догодина няма да даваме вода на земеделците, ако няма сняг и валежи“, каза министърът. И добави: „Ще преминем в режим само за питейно-битови нужди в конкретните язовири. Гражданите на България ще имат вода, но ако не падне дъжд ще има проблем със земеделците. Съчувствам им, но трябва дъжд и сняг”.

По думите му през последните три години е суша и не е валяло в язовирите Тича, Ястребино и Камчия.

Той коментира и протестите в страната. „Не може постоянно да се иска предсрочни избори. Не може да се блокира цял град и да се пречи на хиляди хора заради 20 човека с две палатки. Ако утре някой дойде и си сложи палатка в двора на къщата ви, защото е демократично, добре ли ще ви е и полицията ви каже нека седи, защото е демократичен протест. Това не е начинът,“, обясни Димитров.

„На мен ми е ясно, че след този мандат няма да има политическа кариера за мен, а ще вървя към пенсия, но някого трябваше да свърши работата и да напълни язовир Студена и останалите 7, чието нива бяха ниски“, категоричен бе екоминистърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *