Експертиза бави дело срещу пернишка кримка за обир на банка

Дело за грабеж на трезор в Кърджали през януари 2013 г. е подновено в Апелативния специализиран съд в София. То е по жалба на Валентин Кирилов – Пуйката срещу 8-годишна присъда, наложена му от състав с председател Иво Хинов на 25 януари 2019 г.

В понеделник в апелативния спецсъд е трябвало да бъде изслушана поискана от защитата графологична експертиза на подпис под протокол, с който са иззети веществени доказателства по делото. Заключението на експерта по почерци обаче не било готово и делото е отложено.

Първоначално обвинените за участие в опита за грабежа на обществения трезор бяха повече, но четирима сключиха споразумения с прокуратурата още през 2016 г. Славчо Мегеров – Мегера, Явор Воденов и Хубен Митев получиха между 7 и 9 месеца затвор, а Росен Драгомиров-Синбад – година и половина условно. По-късно Митев загива в катастрофа.

Трезорът на ул. „Сан Стефано“ в Кърджали е атакуван от 5-6 маскирани мъж в нощта на 4 януари 2103 г. Двамата пазачи са завързани, а банковите касети – разбити. Повечето обаче се оказват празни.

Само в един имало валута в евро и бележка с изписана сума. Обирджиите са засечени от полицията, която започва преследване. След него са намерени захвърлени банкноти в евро, чийто левова равностойност е изчислена на 7823 лв.

Пуйката не е заловен на местопрестъплението. Той твърди, че има алиби и не бил в Кърджали, а в пицария в Перник.

Съдът го оправдава по обвинението, че от началото на 2007 г. до 20 февруари 2014 г. е бил лидер на банда. Оневинен е и друг подсъдим за участие в нея – Красимир Йорданов.

По същото дело Пуйката е осъден и за два разбити сейфа преди близо 12 г. в шивашки цех в Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *