Експерт: Чакълът от пътеките край Седемте рилски езера ще отиде в тях

Чакълът от пътеките край Седемте рилски езера най-вероятно ще отиде в езерата след обилните снеговалежи през зимата. Това посочи пред бТВ Тома Белев, бивш директор на природен парк „Витоша”. Според него не е обмислено какви ще са последиците от тези пътеки, защото не е проведена процедура по оценка на околната среда.

Експертът обясни, че необходимо е да се направят промени, защото има борба с ерозията, заради засилената туристическа инвазия, която има около езерата в следствие на незаконния лифт. „Начинът, по който е организирано да се направи – използването на тази техника в зоната на ограничаване на човешкото въздействие на парка, не е допустимо.”, смята Белев.

Той посочи,че чакълът е допустим на места, но трябва да се провери дали това е така и в зоната от „Натура 2000”, където има увреждане на 7-8 дка чрез тези пътеки. „Ние ще подменим естествената растителност и ще направим едно транспортно съоръжение. То трябва да се подложи на съответните оценки дали то е допустимо.”, допълни Белев. Той посочи, че от МОСВ са решили по този начин да решат един проблем, създавайки следващ вместо да се потърси оценка на въздействието над околната среда от натоварването от лифта.

За направата на чакълените пътеки ще бъдат усвоени поне 3 млн. лв. „Ако се направи правилният проект з борба с ерозията, възстановяване на тревни чимове, които се оглеждат 3 години, може да струва и повече и е бъде по-добре. Към сегашния момент е избран начин, който не е трябвало да бъде избиран.”, смята Белев. Той обясни, че около езерата и пътеките е планирано и поставянето на 1 км ограждения. Според експерта идеята е в следващия план за управление е, който не спазва ограниченията да бъде санкциониран.„В момента има повече посетителите, отколкото могат да издържат екосистемите и недостатъчно служители, които да ги контролират”, допълни бившият шеф на природен парк „Витоша”.

„Ако от МОСВ решат да спазят закона и европейската Директивата по ОВОС, трябва да направят ОВОС на този проект, нищо че е почнал. Аз се съмнявам, защото имаме ясни доказателства от ЕК, че в България директивата по ОВОС не се спазва хоризонтално.”, посочи Белев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *