Екссъветник прати на борсата част от персонала, докато кафенето му не заработи напълно

Екссъветник прати на борсата част от персонала, докато кафенето му не заработи напълно

След отпадане на част от забраните, наложени заради коронавируса, собственици на кафенета в Дупница вчера започнаха подготовка да отворят врати. Бившият общински съветник Славчо Павлов измерваше разстоянието между масите на открито в кафенето си, за да не отнесе глоба, ако наруши изискванията. Пред репортер на в. “Струма” той заяви:

“Няма яснота в заповедта на министъра на здравеопазването – дали разстоянието от 2,50 м да е от маса до маса, или от стол до стол на две съседни маси. Измерих разстоянието при наредени столове около масите и установих, че се скъсява на 1,90 м. Ако минат на проверка, ще отнеса глоба. При тези изисквания ще работят 50% от масите в кафенето, което налага и намаляване на персонала наполовина. Много ми е трудно да кажа на сервитьори и бармани след 10 г. работа да си тръгнат, защото няма работа за тях, но половината персонал го освободих. Така поне ще получават по 410 лв. от Бюрото по труда като безработни. Като потръгнат нещата, ще ги взема отново на работа. В тази ситуация обаче нищо не е сигурно. След някой ден може пак да затегнат положението, а ние сме длъжни да се съобразим”, заяви Сл. Павлов.

Той от две седмици продава кафе “на гише” в кафенето си, собственик е и на още едно кафене в центъра на Дупница, което е в ремонт.

Баничарницата срещу ГУМ от вчера работи. Продавачката, щастлива, че се е върнала отново на работното си място, заяви: “Вече сме на работа след близо два месеца вкъщи. Нито една от жените не е съкратена, всички сме на работа. Шефът не е казал, че ще ни намалява заплатите. Доволни сме. И другата баничарница на фирмата в кв. “Горна махала” работи”, каза продавачката.

Управителят на двете баничарници Димитър Николов заяви при затварянето им заради пандемията: “Пуснах в неплатен отпуск 10-те работнички в баничарниците. Те ме разбраха, че нямам средства да им плащам заплати. Обещах им, че няма да ги съкратя и щом се вдигнат забраните, веднага отварям и те се връщат на работа”.

След близо два месеца вчера отвори и цветарският магазин на партера на ГУМ – Дупница. Собствениците се надяват за Гергьовден да има клиенти.

Вчера, въпреки дъждовното време, доста дупничани излязоха от домовете си. И в централната част на града имаше доста минувачи, някои без маски, други стриктно ги носеха, въпреки че наредбата за задължителното им носене отпадна.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *