Екстракт от череши е ефикасно средство против артрит и подагра

Черешите спадат към групата на т.нар. супер плодове, в които концентрацията на хранителни съставки е доста по-висока, в съответствие с останалите плодове, пише lechebno.com

Черешите са богат източнк на антоцианини, антиоксиданти, флавоноиди, също тъй и на обезболяващи компоненти, облекчаващи възпаленията и сковаността. Цветът на черешите се дължи на съдържащите се в тях антоцианини и полинутриенти. Колкото по-наситен е черешовият цвят, толкоз по-висока е концентрацията на антиоксиданти в плода.

Високите концентрации на бор в черешата я превръщат в незаменимо способ в защита на костите и ставите. Съдържащият се в големи количества кверцетин, флавоноид с мощно изразена антиоксидантна активност от дълго време е предмет на клинични изследвания, заради противораковите си и подкрепящите сърдечно-съдовата система свойства. Други фитонутриенти, открити в черешовите плодове, като да речем елаговата киселина и перилил алкохол също са известни с мощното си противоканцерогенно и антимутагенно действие.

Последни изследвания посочиха, че съединението перилил алкохол (РОН) в значителна степен намалява риска от развитие на всевъзможни видове рак. РОН, според учените, спира растежа на раковите клетки, лишавайки ги от веществата помагащи им да се развиват. Черешите съдържат вещества, които са супер ефективни в третирането и превенцията на артрит и подагра.

Подаграта в действителност е тип артрит. Наричана също микрокристален артрит , подаграта се появява следствие отлагането на кристали, образувани от пикочна киселина и натриеви соли. Повечето пациенти с подагра е характерно страдат и от наднорменото тегло, следствие на нарушен мастен (липиден) обмен.

Подаграта изисква специален диетичен режим, непрестанен медицински контрол върху нивата на пикочна киселина и, разбира се, медикаментозно лекуване. Съдържащите се в черешата, и то в огромни количества, антоцианини и биофлавоноиди забавят дейността на определени ензими, като по този начин тушират симптомите при подагра и артрит.

Специфичните съставки в черешите възпрепятстват оксидативния стрес и се борят с преждевременното стареене. Изокверитринът и кверитринът действат силно антиоксидантно и противодействат на свободните радикали, настъпили в тялото следствие на оксидатвиния стрес. Някои специалисти горещо препоръчват екстракт от череша и против мигрена и главоболие от различен произход. Някои компоненти, присъстващи в състава на черешата, действат значително по-добре даже от аспирин и ибупрофен, смятат учените.

Малко хора са наясно, че черешите са богат източник на мелатонин. Мелатонинът е важен фактор, от който зависи нормалният сън и циркадните ритми на тялото. Екстрактът от череша покачва мелатониновите нива в кръвта и по този начин благоприятства и добрия сън, посочват твърде много от съвременните проучвания.

Хранителните добавки, съдържащи екстракт от череша са много ефективни в превенцията и придружаващото артрит и подагра лечение, като редом с това чувствително облекчават болката и дискомфорта. Важно е черешовият екстракт да съдържа високи нива на кверцетин, антиоксиданти, антоцианини и витамин С.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *