Електронно правосъдие! Окръжен съд – Благоевград с виртуална съдебна зала

Окръжен съд – Благоевград направи технически тест на система за провеждане на видеоконференции, съобщиха от пресцентъра на съда. Виртуалната съдебна зала е позиционирана в Съдебна зала № 4. Системата е конфигурирана и е проведено специално обучение на магистрати и съдебни служители за работа с нея.

Виртуалната зала е оборудвана с три видеокамери, които в реално време следят съдебния състав, прокурор, адвокат и обвиняем. Обзорна камера предоставя общ поглед на залата. Чрез новата система Окръжен съд –Благоевград има възможност за отдалечен разпит на свидетели и вещи лица в реално време.

Днес Окръжен – съд Благоевград проведе тестова видеовръзка, в която се включиха Районен съд – Гоце Делчев и Районен съд – Петрич, където системата е внедрена в специално оборудвани зали, информира БНР.

Виртуалната стая е изградена по проект „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебното и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването“, чиято основна цел е усъвършенстване функционирането на органите от сектор „Правосъдие“, посредством прилагане на е-правосъдие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *