Елена Поптодорова: Америка днес е разполовена държава

Америка днес е разполовена държава. Това каза в „Тази сутрин“ вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО и бивш посланик на България в САЩ – Елена Поптодорова по повод на резултатите от вота за държавен глава зад Океана.

По думите ѝ финалното преброяване на гласовете може да отнеме повече време от предвиденото, след като Републиканската партия вече е оспорила вота в някои щати.

Тя обясни, че през 2004 г. Барак Обама е спечелил номинацията на Демократическата партия с една сакрална фраза: „Няма червени щати, няма сини щати – има Съединени американски щати“.

„Към днешна дата това не е вярно. Числата сочат, че тя е не просто разделена, а разполовена държава. Като гледаме числата до тук – имаме минимална разлика от около процент между Байдън и Тръмп“, обясни Поптодорова.

Дипломатът посочи, че по традиция Републиканската партия печели при по-малък брой гласували. Това е била причината щабът на Тръмп да обезсърчи част от избирателите – включително чрез вота по пощата. Това, обаче, не се случи – в страната е регистрирана рекордна избирателна активност.

„Американските граждани искат да подадат гласа си, но очевидно вече анализи говорят, че този вот, подаден по пощата, е в полза на Демократическата партия и затова идват настоящите събития. Два щата са с изключителен залог за републиканците – Аризона и Джорджия, там разликите са много малки“, заяви още тя.

Поптодорова обясни, че от месеци Тръмп говори, че тези избори не могат да бъдат загубени, а само „откраднати“. Тази реторика беше продължена и през изминалите часове.

„Има американци, които искрено го обичат, след като 3% пиха разредена белина, за да се спасят от коронавируса – това показва каква фанатична преданост има към него. Те ще повярват на всичко, което излезе от устата му. Затова е много тревожен подходът му на опорочаване на гласуването по пощата“, каза дипломатът.

Според нея, независимо кой от двамата кандидати спечели – новият президент трябва да работи с разединен конгрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *